gyógyszertár, szilvás patika
SZOLGÁLTATÁSOK

 

slideshow

  Gyógynövény

Gyógynövények, gyógynövény készítmények, gyógytermékek.

A gyógynövényekkel való gyógyítás egyidős az emberiséggel, amiről első írásos emlékeink is tanúskodnak. A tapasztalati alapon összeállított gyógyszerkincset, beleértve elsősorban a gyógynövényeket számos országban írásba foglalták /Egyiptom, Kína, India az arab világ, az Inka Birodalom/, ezeket igyekeztek összegyűjteni és nemzedékről nemzedékre, majd a későbbi könyvtárakban megőrizni. Meglepő dolog, hogy több száz gyógynövény kiállta az idők próbáját és ma is olyan vagy hasonló célra használják, mint évszázadokkal ezelőtt. Pl. a kamilla, a levendula, a hársfavirág, stb.
A kémia tudományának kialakulása és fejlődése elvezetett a gyógynövényekben és egyes állati szervezetekben lévő hatóanyagok, természetes vegyületek megismeréséhez, kivonásához, szerkezetvizsgálatához, majd még hatékonyabb vegyületekké történő átalakításához. Jelenlegi gyógyszerkincsünk főként szintetikus vagy átalakított molekulákból áll. Kipróbálásuk, ártalmatlanságuk bizonyítása akut és krónikus toxicitás kizárásánál, az egyértelmű hatásbizonyítás mellett, valamint a metabolizmusuk kimutatása, a metabolitok hatásának vizsgálata hosszú, fáradságos és költséges munka, de mindez az emberiség biztonsága érdekében történik. Természetesen a gyógynövényeknek is lehetnek mellékhatásaik, sőt előfordul összeférhetetlenség más gyógynövény hatásával, így együttes alkalmazásuk káros is lehet. Ismernünk kell tehát a gyógynövényeket.

Tea formájában történő alkalmazásuknál nem mindegy az elkészítés módja, fontos tudni, hogy mi az optimális adag és mennyit fogyaszthatunk belőle. A gyógyteák önállóan, megelőzésre vagy fenntartó kúrára, valamint egyéb klasszikus gyógyszerek mellett kiegészítő kezelésre is kiválóan alkalmasak. A gyógytea alkalmazásának előnye, hogy egyedi, személyre szabott összeállítást is lehetővé tesz.A gyógytea készítése:

1. Forrázat: szakszerű készítésére az előírt mennyiségű,aprított,vágott növényi részeket 150-200ml forrásban lévő vízzel leforrázzuk, fedett edényben kb. 10 percig állni hagyjuk a jobb kivonás céljából, és még melegen szűrjük. Az illóolaj tartalmúakat, mint amilyen az édeskömény, az ánizs, vagy a kömény, a forrázás előtt törjük össze.
Az illóolajat nem tartalmazókat kis tűzön kb. 3-5percig forrón tartjuk.

2. Főzet: rendszerint fa-, kéreg- és gyökérdarabkákból készülnek. Az aprított növényi részeket kb. evőkanálnyit 200ml forró vízzel leöntjük, és 30percig kis tűzön (90 ºC fölötti hőmérsékleten) tartjuk, majd szűrjük.

3. Hideg kivonat: néhány növényi részből (medveszőlő, fehér fagyöngy, szennalevél) készülhet. Gyógyszertechnológiai okokból a kivonatokat szobahőmérsékleten készítjük hideg vízzel történő 8 órás áztatással, majd szűrjük. A mikroorganizmusok számának csökkentése érdekében adagolás előtt felforraljuk.Gyógytermékek

A gyógytermékek általában gyógynövényekből és természetes állati anyagokból készülnek megadott technológia felhasználásával. A gyógytermék minőségileg ellenőrzött, hatóanyagra bevizsgált standardizált készítmény, amelynek a hatását vagy kísérleti úton, vagy – közismert növényeknél – irodalmi úton igazolni kell az engedélyező hatóság felé. Ezen kívül igazolni kell az ártalmatlanságát. A javaslat és az adagolás feltüntetésével szakember illetve betegtájékoztatót kell hozzá mellékelni. Az esetleges káros mellékhatásokat, valamint a tárolás módját és a lejárati időt is fel kell tüntetni. A gyógytermékek tehát gyógyító szerek de nem gyógyszerek. Enyhe hatásukat gyógyszereknél lassabban fejtik ki. Többnyire káros mellékhatásuk nincs, kúraszerű felhasználásra igen alkalmasak. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet/OGYÉI/ által engedélyezve kerülhetnek csak forgalomba.

 

 

A honlap oldalain található információk nem elegendőek ahhoz, hogy betegség esetén elkerülje a szakember felkeresését.
A gyógyszerek alkalmazásával összefüggő kockázatokról, és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, illetőleg kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét!


Tel.: 72/484-251
Mob.: 30/555-9471
 
E-mail:
patikaszilvaspatika.hu
 
Komló
Alkotmány u. 42.
 
Nyitva:
hétfő-péntek: 730-1800
szombat: 730-1230
 

WEBPATIKA


 
Cím: 7300 Komló Alkotmány u. 42. Tel./Fax: 72/484-251
 

Copyright© Kispage Design All Rights Reserved
Created: 01.09.2007 Updated: 01.04.2008
  site map